Valpfoder

Bästa valpfoder 2023 


Det bästa valpfodret

Det finns flera väldigt bra valpfoder, men på denna sida kan ni läsa om de valpfoder som fått bäst betyg i olika tester av valpfoder. Ett riktigt bra valpfoder ska ha alla de näringsämnen som valpen behöver för att kunna utveckas på ett hälsosamt sätt. Det ska vara tillverkat av de allra bästa råvarorna och gärna så lokalproducerat som möjligt.

Sidan innehållar annonslänkar från Granngården, Vetzoo och Dogman1.Essentials

✅ Toprankat valpfoder

✅ Naturliga råvaror för valpen

✅ För dig som vill ge valpen bästa starten

Tillagat av färsk & torkad kyckling, anka, lax, öring och ägg 85 %

Protein 34 %

Fett 22 %


Essentials


Det bästa valpfodret

Det bästa valpfodret Essentials The Beginning har en väldigt hög proteinhalt på 34 % vilket är väldigt viktigt i ett valpfoder då valparna växer så pass mycket i början av livet. Visst finns det flera märken med höga proteinhalter i valpfodren, men i The Beginning så kommer proteinet från färsk kött och inte med några dåliga tillsatser som de annars kan finnas i vissa foder. Det bästa valpfodret The beginning har även en väldigt bra sammansättning av inte bara proteiner utan även av kolhydrater som även valparna behöver få sin del av. Det är dock inga kolhydrater som kommer från dåliga produkter utan i detta valpfoder så kommer kolhydrater från bland annat fräscha frukter och grönsaker. Dessa frukter & grönsaker innehåller även viktiga mineraler och vitaminer som är väsentligt i valpens tillväxt. Med den färska laxen som finns i fodret så får valpen även gott om Omega 3 och Omega 6 fettsyror som främjar både en frisk hud och en fin päls. Det finns även gott om nyttiga bär, så som tranbär, acaibär och de fantastiska blåbären. Så det är inte så konstigt att just Essentials The beginning fick bli det bästa valpfodret 2020


Vad är ett bra valpfoder
Ett bra valpfoder är ett foder till din valp som passar just din valp bra. Det finns massor av olika leverantörer av valpfoder och det kan vara väldigt svårt att veta vilka valpfoder som är bra, och varför just det valpfodret är bra. Ett valpfoder är bra när det uppfyller din valps alla näringsbehov. Det ska även vara smakligt för valpen, då det är väldigt tråkigt med en valp som matvägrar. Valpfodret är en ytterst viktig del i din valps framtid, både för måendet och för fysiken. Ett bra valpfoder får din valp att inte bara må bra utan även växa och bli starkare med.Det finns fler bra valpfoder2.Ett väldigt bra valpfoder

Acana Puppy Small Breed för de små hundraserna eller ACANA Puppy Large Breed för de stora hundraser.
Ett väldigt bra spannmålsfritt valpfoder som innehållet allt som din valp behöver få i sig för att kunna växa och utvecklas på rätt sätt. Innehåller bland annat hela 70 % kött från kyckling, flundra och ägg.
Acana tillverkar endast premium foder som är av extra hög kvalitet.
Tänk på att ge valpen den bästa starten för ett långt härligt friskt liv.


Puppy Small Breed


3.Ett annat väldigt bra valpfoder
Orijen har jätte bra valpfoder som har hela 85 % kött som är ifrån kyckling, fisk och ägg, de andra 15 % är bara grönsaker, frukter och lite nyttiga växter.

Inte konstigt att detta valpfoder hamnar på toplistan. Orijen har för övrigt fått ett flertalet utmärkelser för sina valpfoder och andra foder produkter. De ligger med andra ord alltid i toppen.4.Det sista fodret vi vill ta upp som är väldigt bra

Puppy från Royal Canin, det är ett billigare valpfoder som inte är spannmålsfritt, men håller trots detta hög kvalitet. Inte så konstigt då Royal Canin i regel finns att handla hos de allra flesta veterinärvårdskliniker.


  • Protein 32 %
  • Fett 20 %Vilket sorts foder ska man fodra valpen med
Ska man välja våtfoder, torrfoder eller kanske ett färskfoder. Det allra vanligaste som man fodrar valpen med i Sverige är just ett torrfoder. Detta kan bero på att det finns så många väldigt bra torrfoder som har det innehållet som en valp behöver ha i sitt valpfoder. Men det betyder ju inte att just ni ska välja att fodra med ett torrfoder. Det finns även väldig bra våtfoder som även är väldigt uppskattat av just våra små valpar. Ett våtfoder till valpar består av en stor del vätskehalt, men är däremot väldigt lättsmälta och smakar väldigt gott för valparna. En valp som äter våtfoder behöver få i sig en större mängd våtfoder än om valpen fodrades med ett torrfoder. Detta då det i regel är mer näring i ett torrfoder mot ett våtfoder.

Ett tips är att kombinera ett våtfoder med ett torrfoder så får ni alla fördelar.


Det finns även färskfoder som man valpfoder. Ett färskfoder består av rått kött, organ och ben som har färskfrusits ner för att behålla alla näringsämnen. Färskfoder är väldigt bra för valpar att äta, det blir dock mest jobb för er som valpägare med ett färskfoder.


Hur mycket valpfoder ska valpen äta
Det beror självklart på väldigt många olika faktorer. Det beror på vilket foder ni väljer, hur gammal valpen är och vilken hundras valpen är av. Men en valp behöver äta mer regelbundet mot vad en äldre hund behöver göra. Det är vanligt att en hundvalp äter 5 måltider om dagen medans en vuxen hund bara äter 2 eller 3 gånger per dag.
Hur utfodringen på just det foder du valt till din valp är får ni läsa på förpackningen vilka rekommendationer de har. Sedan får man själv ha koll på valpen om den behöver ha mera eller mindre valpfoder.


TÄNK PÅ ATT EN VALPS SNABBA UTVECKLING BEHÖVER HA ETT NÄRINGSRIKT VALPFODER


Valpfoder innehåller mycket energi
Ett valpfoder innehåller betydligt mer energi mot vad ett vuxen eller junior foder gör. Detta beror på att en hundvalp har större näringsbehov när den växer som allra mest. På grunde av detta så är det även viktigt att byta valpfoder mot ett junior foder när valpen har växt till sig lite och kommit upp i ålder. Detta kan vara svårt att veta när det är, men det finns alltid rekommendationer hos de olika fodertillverkarna.


När ska man sluta med ett valpfoder
Du ska sluta med ditt valpfoder när din valp har uppnått cirka 90 % av sin vuxen åldersvikt eller efter vad det står på just ditt foders instruktioner. När man ska sluta med ett valpfoder och börja med ett junior eller vuxen foder så är det viktigt att man börjar trappa upp till det nya fodret. Man börjar alltså inte direkt med det nya fodret, utan man behöver ha minst 7 dagars byte till detta. Det beror på att valpen ska kunna vänja sig i bland annat magen. Ett för snabbt byte kan ge hunden magbesvär då valpens tarmsystem behöver vänja sig vid det nya fodret.Frågor och Svar


Frågor och svar

Måste valpen äta valpfoder?
Ja en valp ska äta ett valpfoder. Detta för att ett valpfoder har andra näringsinnehåll mot vad ett vuxenfoder har. Ett valpfoder har i regel mer fett och proteiner i fodret, då en valp växer betydligt mer än vad en vuxen hund gör. En valp behöver ha ett valpfoder för att kunna växa och utvecklas på bästa sätt.


Vilket valpfoder ska man välja?
Man bör alltid välja ett kvalitetsfoder. Tänk på att valpens start i livet är den viktigaste delen. Valpen behöver få sitt näringsbehov uppfyllt av inte bara mineraler och vitaminer utan även av proteiner och rätt mängd fett. En valp har speciella behov den första tiden i livet.


Ska valpfoder ligga i blöt?
Ett valpfoder behöver inte ligga i blöt. Men vissa hundar äter hellre om det är blötlagt i 15 minuter innan valpen ska börja äta. Det kan vara bra i vissa fall att lägga valpfodret i blöt. Det är exempelvis under tiden som valpen får nya tänder. Detta då det kan bli känsligt i tandköttet under denna tid och ett blötlagt valpfoder är lättare för hunden att äta.


Kan man mata en valp med vuxenfoder?
Nej man ska inte mata en valp med ett vuxenfoder. Ett vuxenfoder har inte samma näringsinnehåll som ett valpfoder har. Valpar har vid den låga åldern ett specifikt näringsbehov som finns i valpfoder.


Valpfoder hur länge?
Hur länga ska man fodra med ett valpfoder är en ganska vanlig fråga. Hur länga man ska mata hunden med valpfoder beror helt på vilken hundras det handlar om. Man byter valpfoder till ett vuxenfoder när hunden har nått sin vuxenvikt. För en mindre hundras så som chihuahua kan detta ske redan när hunden är 8 -12 månader gammal. Men för större hundraser som labrador så är det mellan 12 och 15 månaders ålder istället. För de allra största hundraserna som Grand Danois så har inte hunden växt färdigt för än vid cirka 18 – 24 månaders ålder.


Hur ofta ska man ge valpfoder?
Man ska fodra valpen så som det står i foder instruktionerna. Men generellt så är det viktigt att valpen äter vid regelbundna tider och dricker tillräckligt mycket vatten. I början bör valpen äta minst 3-4 gånger om dagen och efter 6-8 månader kan det räcka med 2-3 måltider om dagen.


Hur mycket ska valpen äta?
Hur mycket valpen ska äta beror till störst del på vilken hundras det handlar om. Men även vilket valpfoder ni ska fodra med. Det står ofta en doseringstabell på foderförpackningen som är en bra utgångs vägledning. Men tänk på att alla valpar är olika individer och har på grund av detta olika näringsbehov.