Våra bästa våtfoder


Här är några av de bästa våtfodren på marknaden


Royal Canin

 • Stort stortiment
 • Rasfoder
 • Veterinärsfoder

Royal Canin har ett stort sortiment av våtfoder som passar alla hundar oavsett ålder eller ras.


Purina

 • Näringsrikt
 • Prisvärt

Purina har våtfoder med ett högt näringsinnehåll som passar de allra flesta hundarna. Valpar som vuxna hundar trivs med Purina våtfoder.

Våtfoder

Våtfoder eller som en del säger blötfoder är oftast ett komplement till det vanliga torrfodret. Att använda våtfoder är ett väldigt bra sätt att just smaksätta maten, så att även de kräsna hundarna äter lite bättre. 

Det går jätte bra att endast fodra med ett våtfoder, men att tänka på är att hundar behöver få tugga någonting för att dels tillgodose hundens behov av att tugga och att använda tänderna, men även för hundens munhygien och dess friska tänder. Sidan innehåller annonslänkar från Dogman, vetzoo och Granngården


Vad är ett våtfoder 

Ett våtfoder för hundar kan användas både som ett tillägg till torrfodret eller helt enkelt som huvudkosten för hunden. Ett våtfoder eller blötfoder är som det låter, innehåller en hel del av vätska, på grund av detta så blir ju då energimängden per kilo lite mindre än mot i ett torrfoder. 

Så med andra ord behöver man i regel ge mer mat av blötfoder när man fodrar med just detta. En fördel är dock att hunden även får i sig gott om vätska när den äter ett blötfoder. 


Fodra hunden med våtfoder 

Tänk på att när ni fodrar hunden med ett våtfoder så behöver hunden i regel äta mer mot om den bara åt ett torrfoder. Detta då det innehåller väldigt mycket vatten. Det brukar vara betydligt enklare att fodra hunden med ett våtfoder då det smakar lite mer och antagligen är godare för just hunden. 


Tänk på dessa 3 saker innan ni köper ett torrfoderBästa våtfodret
För att hitta det bästa våtfodret så har vi gjort efterforskningar och jämförelser av olika våtfoder som finns på marknaden. Vi vill att ni ska kunna på ett enklare sätt hitta ett våtfoder som passar din hunds behov allra bäst och samtidigt inte betala mer än vad ni behöver. Vi har ju egna hundar som vi fodrar bara med det bästa våtfodret. Det bästa våtfodret har det allra bästa näringsinnehållet och verkar smaka allra bäst, i alla fall om man frågar hundarna själva.


Vad innehåller ett våtfoder
Ett våtfoder består av ganska så mycket vätska vilket kan vara både en nackdel och en fördel. En fördel kan det absolut vara om man har en hund som har svårt att få i sig vätska. Ett våtfoder kan innehålla så mycket som 80 procent vätska. Detta gör ju självkart det enkelt för hunden att få i sig den mängd vatten hunden behöver. Nackdelen däremot är ju att hunden behöver få i sig mycket mera mat mot om hunden fodrades med ett torrfoder. Så självklart med tanke på detta så är ju då näringsinnehållet betydligt lägre i ett våtfoder eller blötfoder om man kallar det så.
Proteinhalten kan vara allt från 7 % upp till 18 % i ett våtfoder. Det finns säkerligen högre och lägre siffror med.


Bra tips när ni ska köpa ett våtfoder


Kvalitetsråvaror


Välj alltid ett våtfoder med kvalitetsråvaror 

Man ska inte välja ett våtfoder bara för att  det är billigt. Precis som för oss människor så kostar i regel den mat som är nyttigast och bäst för oss mest. Så är det ju även med hundmaten och våtfoder. Ett billigt våtfoder har i regel mest vatten och väldigt lite av animaliskt protein i innehållsförteckningen.  

Se på hunden 


Det är viktigt att även se hur hunden mår av våtfodret ni sedan matar hunden med. Även att hunden tycker om att äta maten så kanske magen inte alltid passar med alla foder, utan ibland får man prova sig fram innan man hittar ett bra foder som passar hunden bäst.  

Man kan även se hur avföringen är, den ska gärna vara fast och inte lös. Många sämre foder blir det även väldigt mycket avföring av då hunden inte tar upp allt som är i maten. 


Köpa våtfoder


Tänk på att när ni har hittat det våtfoder som ni ska fodra hunden med så kan det vara fördelaktigt att köpa storpack.
Köper ni ett storpack av våtfoder så kommer ni spara in pengar på detta då det blir billigare än att man styck handlar hela tiden.


Jämför våtfoder  Royal Canin

  • Stort stortiment
  • Rasfoder
  • Veterinärsfoder

  Royal Canin har väldigt gott om bra våtfoder för alla hundar. Royal Canin har privsvärda våtfoder för alla hundar


  Purina

  • Näringsrikt
  • Prisvärt

  Purina har våtfoder med ett högt näringsinnehåll som passar de allra flesta hundarna. Valpar som vuxna hundar trivs med Purina våtfoder.


  Fodra med våtfoder   När man bör fodra med ett våtfoder 

   Man kan som sagt alltid fodra med ett blötfoder om man vill och det fungerar bra med hunden. Det kan även i vissa fall vara väldigt fördelaktigt att just fodra med ett våtfoder. Detta då en del hundar är lite eller mycket kräsna i maten. Det brukar gå enklare att då mata hunden med ett blötfoder som smakar lite mer än det vanliga torrfodret. 

   Även en hund som behöver få i sig vätska är detta väldigt fördelaktigt hos på grund av den höga vätskehalten i fodret.    Förvara våtfoder 

   Ett våtfoder som har öppnats ska i regel förvars i ett kylskåp och förbrukars inom ett par dagar, vanligvist 2 dagar. 

   Har ni glömt fodret utanför kylskåpet längre än 2 timmar bör man då kassera fodret. Ett blötfoder som stått framme i rumstemperatur blir snabbt dåligt och kan då bli skadligt för hunden att äta. 

   En oöppnad förpackning av blötfoder har i regel en väldigt lång hållbarhet så länge som förpackningen inte är bruten.  

   Läs alltid informationen på förpackningarna hur våtfodret ska förvaras och dess hållbarhet. 

    

    

   Vilket våtfoder ska du välja 

   Det kan vara väldigt svårt att veta vilket av alla våtfoder man ska välja att fodra sin hund med.  


   Bra att tänka på vid köp av ett våtfoder


   Hållbarhet
   Ett våtfoder kan hålla sig ganska länge, men så fort du har öppnat förpackningen så blir våtfodret relativt snabbt dåligt, vilket kan tyckas som ett minus. Äter inte hunden upp hela portionerna så är det tyvärr bara att kasta resterna.


   Kombinera
   Många hundägare har valt att fodra med båda sorterna foder. Alltså så kombinerar de hundens måltider med både ett torrfoder och ett våtfoder. Att kombinera ett hundfoder kan vara väldigt bra och framförallt väldigt uppskattat av hunden själv. Detta då ett våtfoder är lite mer aptitligare än ett vanligt torrfoder. Med blötfodret får hunden även i sig rikligt med vätska och med torrfodret så får hunden i sig gott om proteiner och mineraler.


   Näringsinnehåll 

   Läs igenom innehållsförteckningen noga så att ni kan se hur mycket det ingår av bland annat Fett, kolhydrater, fiber, protein och vätska. Man ska oftast försöka välja ett foder med så bra proteinhalt som möjligt. 

   Animaliskt protein är något som det gärna ska finnas mycket av, gärna även grönsaker och tillviss del spannmål. 

   Både Spannmål och grönsaker är nämligen rika på mineraler och vitaminer som är viktiga för din hunds hälsa. 


   Fördelar med ett våtfoder


   Rikligt med vätska
   Hunden får enkelt i sig vätska då det i regel innehåller en stor mängd vatten i ett våtfoder. Tänk på att en hund ska få i sig cirka 50 ml vätska per kilo som hunden väger. Så en hund som väger 20 kilo behöver då få i sig cirka 1 liter vatten per dygn.


   Smaskigare
   En hund som är kräsen kommer antagligen att föredra ett våtfoder framför ett torrfoder. Ett våtfoder smakar och luktar mer än vad ett torrfoder gör så att det brukar i regel bli betydligt smaskigare för hunden att äta ett våtfoder.